Week tegen het pesten 2013

Norma Meeuwissen

7 februari 2013

pesten

Op de NOT werden ze al uitgedeeld: de lesideeën bij het anti-pest boek in de serie Dolfje Weerwolfje: Superdolfje. En nu je zelfs bij Zeeman de You are good-polsbandjes ziet liggen, kan het niemand zijn ontgaan: het is de Week Tegen Het Pesten.

Boeken met het thema pesten mogen in geen enkele schoolbibliotheek ontbreken. Vooral als leerlingen vrij lezen, worden ze op zichzelf teruggeworpen en is de kans dat zij zich kunnen identificeren met het verhaal en de personages, groot. Naast Superdolfje van Paul van Loon en de klassieker Pudding Tarzan van Ole Lund Kirkegaard, zijn “Ika en Ibsen-Het boze oog” van Mikael Engström en “Breek je nek voorzichtig” van Erna Sassen ook spannende boeken met dit thema. In “De boot”, het boek van Helga Warmels dat vorig jaar nog de Kinderboekenprijs Het Hoogste Woord kreeg, wordt pestgedrag ook op een herkenbare manier in een mooi jongensverhaal verweven. Opvallend zijn in al deze boeken de vriendjes en volwassenen die het pestprobleem opmerken en er wat aan doen. Dat gebeurt in het echt lang niet altijd!

Niemand wil graag toegeven dat hij gepest werd, ik ook niet. Maar er zijn indrukwekkende verhalen van Bekende Nederlanders die dit taboe doorbreken. Pesten is niet onschuldig, zoals recente mediaberichten lieten zien. Er zijn kinderen die uiteindelijk vanwege pesten zelfmoord plegen. Een belangrijk prentenboek die de impact van pesten voelbaar maakt is het helaas niet meer te verkrijgen “Boos Wolfje” van Geoffroy Dussart. Hopelijk vind je nog een exemplaar in de plaatselijke bibliotheek. Voor leerkrachten is ook het in 2012 verschenen “Alle monsters verzamelen”van Kirstin Rozema een aanrader.

Tip van pestweb.nl: Geef elkaar vandaag een compliment, open en klassikaal. Ik heb al vaker leerkrachten dit bewust zien doen en het werkt! Maak bijvoorbeeld briefjes met namen van de leerlingen. Elke leerling krijgt een briefje met een naam en zet daar een compliment op. Je deelt daarna de briefjes weer uit: iedere leerling krijgt zo het briefje met zijn naam en een compliment. Je kunt dit herhalen, zodat iedere leerling nog meer complimenten krijgt.


Tags


Interessante schoolecensie voor gebruik in de klas..

Klik om te tweeten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>