Uw schoolbibliotheek is een onmisbare voorziening voor goed leesonderwijs. Het is onderdeel van een rijke leeromgeving. Vaak gaat het dan om een bibliotheek die zich centraal in de school bevindt. Kleinere klassenbibliotheken moeten de kwaliteit van de centrale bibliotheek weerspiegelen.

Bij een goede schoolbibliotheekvoorziening komt heel wat kijken.

Ruimte: een goed bereikbare, rustig en licht ingerichte ruimte met zitplekken zorgen voor een stimulerende leesomgeving

Tijd: Het kost minstens 5 jaar om een schoolbibliotheek kwalitatief op orde te krijgen. Schoolbieb Op Orde kan voor u een stappenplan maken om dit te bereiken.

Boeken: Zonder boeken geen bibliotheek! Maar u vraagt zich vast wel eens af: welke boeken???

Dat hangt af van verschillende factoren die uw school uniek maken. Schoolbieb Op Orde maakt dit inzichtelijk met een collectieprofiel. Met het collectieprofiel in de hand zorgt de lees- of taalcoördinator voor een goed aanbod voor uw leerlingen.

Identificatie: De collectie moet herkenbaar van de school zijn en overzichtelijk in de kasten staan. Stickers wijzen over het algemeen de weg: genre-pictogrammen, AVI-stickers, kleurcodes. Het kan allemaal. Schoolbieb Op Orde kan u hier bij helpen door het leveren van rugstickers, makkelijk-lezenstickers en dergelijke.

Presentatie: het liefst met de voorkanten naar voren (frontaal). Leerlingen kunnen tot lezen verleid worden door middel van hoekjes met een thematafel, blikvangers, boek van de maand/week, boekenbakken op onderwerp en nog veel meer.

Personeel: Een goede schoolbibliotheek wordt vakkundig beheerd. Daar is personeel voor nodig. Dit kan de leescoördinator of eigen leerkracht zijn, maar meestal zullen bereidwillige ouders ingeschakeld worden. Dit impliceert dat de ouders door de school ingelicht worden over de kwaliteitseisen met betrekking tot de schoolbieb. Er is op regelmatige basis communicatie tussen het team en de meehelpende ouders. Kennis over het aanbod wordt met het alle betrokkenen gedeeld. U laat als school zien dat u deze ouders serieus neemt door ze een training te laten volgen van Schoolbieb Op Orde. Het resultaat is meer betrokkenheid van de ouders en een kwalitatief betere schoolbibliotheek.

Integratie met schoolvakken: Met een goede schoolbibliotheek kunt u veel meer doen dan alleen wat boeken aanreiken voor stillezen. De collectie gebruiken voor verbinding met andere vakken, zoals geschiedenis en aardrijkskunde, geeft meerwaarde aan uw schoolbibliotheek. Het geheim van deze verbinding is weten wat er in de schoolbibliotheek op de plank staat en weten wat je ermee kunt doen.

Schoolbieb Op Orde legt uit wat het verschil is tussen een schoolbibliotheek en een bibliotheek op school

Wie er meer over wil lezen:

Aidan Chambers, Leespraat (over de leesomgeving en de Vertel-eens-methode) 2012

Jan van Coillie, Leesbeesten en boekenfeesten: hoe werken (met) kinder- en jeugdboeken? 2007

>