Schoolbieboporde in de lucht

Norma Meeuwissen

19 maart 2011

WAAROM SCHOOLBIEB OP ORDE?

Taal en lezen zijn van oudsher belangrijke kerndoelen van het basisonderwijs.
Bovendien is lezen een creatieve bezigheid. Het geeft de mogelijkheid tot het scheppen van een eigen beeld, tot reflectie, tot herkenning, het stellen van vragen of tot kritisch denken.

Lezen blijf je doen als je geleerd hebt het met plezier te doen.

Een goede schoolbibliotheek draagt hier toe bij. Lenen van boeken verlaagt de drempel een boek te pakken en te gaan lezen. Een vaste eigen collectie en een goed opgeleide begeleider doen de rest. Een aparte ruimte vol goede, voor de doelgroep uitgekiende boeken, kan bijdragen aan meer leesplezier. Een kind dat met meer plezier leest, zal meer gaan lezen. Een kind dat meer gaat lezen, zal tot betere prestaties in staat zijn.

HOE KRIJGT U UW SCHOOLBIEB OP ORDE?

Als adviseur ondersteun ik graag scholen bij het samenstellen van een goede schoolbibliotheek. Daartoe werk ik intensief samen met leescoördinatoren, bibliotheekdiensten en de Arnhemse en Nijmeegse Kinderboekwinkel.
Schoolbieb Op Orde doet dat door een vijftal diensten:

  1. Intake – kennismaking met het leesplan van de school, de ruimte waar de schoolbibliotheek zich bevindt/zal moeten komen, de medewerker(s) van de schoolbibliotheek, het budget, de wensen.
  2. Nulbeurt – sanering van uw bestaande schoolbibliotheek, eventueel ook de klassenkasten met boeken.  Inventarisatie van de behoefte na sanering.
  3. Advieslijst – per school opgestelde lijst met aanraders voor uw schoolbibliotheek. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelgroep, de visie van de school, het budget, het actuele aanbod en de laatste ontwikkeling mbt leesonderwijs.
  4. Aanschaf – dit is de keuze die de school maakt naar aanleiding van de advieslijst.
  5. Nazorg – ondersteuning bij het onderhouden van de collectie, het aantrekkelijk presenteren van de op orde gebrachte schoolbibliotheek en het aanreiken van beheerstechnische informatie.

WAT KUNT U VERWACHTEN?

Een goede schoolbibliotheek is aantrekkelijk en actueel, wordt graag en veel gebruikt door de leerlingen van uw school en voorziet in de behoefte om kinderen zoveel mogelijk te een stimulerende leesomgeving te bieden.

Nadat uw schoolbibliotheek op orde is gebracht, heeft u een frisse en leuke kast vol boeken, die aansluit bij uw onderwijs en kwalitatief weer jaren meekan.

Door mijn jarenlange ervaring in het basisonderwijs en in de schoolbibliotheek ben ik in staat om ook uw school een passende oplossing te bieden.

WILT U MEER WETEN? MAAK EEN AFSPRAAK!

Uw adviseur is Norma Meeuwissen-van As.

 


Tags


Interessante schoolecensie voor gebruik in de klas..

Klik om te tweeten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>