Schoolbieb Op Orde is in 2011 gestart door Norma Meeuwissen-van As. Al zo’n 20 jaar helpt zij kinderen op de basisschool leuke boeken te vinden en te lezen.

boek met een kontje
Leeskracht boekpromotie

“Eerst deed ik dat op één school, Montessori Basisschool De Groene Ring in Duiven. Door mijn werk op de Groene Ring heb ik het belang van een goede schoolbieb leren kennen. Sinds 2002 heb ik de professionalisering van de schoolbibliotheek ter hand genomen door me te verdiepen in de bibliotheek-technische aspecten en tegelijkertijd de ontwikkelingen binnen het onderwijs nauwgezet te volgen.

Omdat ik vond dat ook andere scholen moesten kunnen profiteren van een goede schoolbibliotheek en begeleiding bij leesbevordering, heb ik sinds 2011 mijn werkgebied uitgebreid. Het werken op verschillende scholen heeft mij duidelijk gemaakt dat er op het gebied van leesbevordering nog een hoop te verbeteren valt. Daar draag ik graag een steentje aan bij.”

Wat opvalt is dat leesplezier steeds belangrijker gevonden wordt. Het is de meeste leerkrachten nu wel duidelijk dat je er alleen met technisch lezen, begrijpend lezen en studerend lezen niet komt. Leerlingen moeten op de basisschool al echte lezers worden. Dan moet je bewust investeren in leesplezier. Leerkrachten zijn daar positief over, maar hebben vaak geen tijd om daar voor te zorgen. Schoolbieb Op Orde reikt die leerkrachten de hand. Tot nu toe heeft dit heel wat enthousiaste leerkrachten en – belangrijker nog – enthousiaste leerlingen opgeleverd.

Ik ga ook graag met uw school en uw leerlingen aan de slag!

Norma Meeuwissen

E-mail: schoolbieboporde@gmail.com

Twitter: @Schoolbieb

>