Niet durven, toch doen

Norma Meeuwissen

4 september 2017

Het thema dat het CPNB koos voor de Kinderboekenweek 2017, is Gruwelijk Eng.  Het doel van de Kinderboekenweek is kinderen zo veel mogelijk in aanraking te laten komen met boeken. Met griezelboeken zal dat wel lukken. Die worden sowieso al vaak gelezen. Daaruit blijkt dat kinderen een zekere behoefte hebben om in een veilige omgeving weerstand op te bouwen tegen dingen die ze griezelig vinden. Dit is van alle tijden. Denk maar aan sprookjes: iedereen kent er wel een paar die best wel gruwelijk zijn. Toch zijn niet alle basisscholen blij met de keuze van het CPNB. Voor veel kinderen in de basisschoolleeftijd en om veel verschillende redenen, is verplicht griezelen en gruwen niet geschikt.

Het thema is voor veel schrijvers en scholen al aanleiding geweest om een creatieve oplossing te zoeken. Waarom griezelige verhalen lezen? Wat is gruwelijk eng, wat doet dat met kinderen? Schoolbieb Op Orde deed onderzoek naar de verschillende oplossingen die op internet circuleren en kwam tot de conclusie: er zijn genoeg alternatieven voor Gruwelijk Eng: alle kinderen houden van een beetje griezelig, iets doen wat je eigenlijk niet durft. Maar gruwelijk hoeft het niet te worden. Om die reden pleit Schoolbieb Op Orde voor een aangepast motto, waar ook jongere kinderen en informatielezertjes wat aan hebben: Griezelig Echt.

Maar boeken die angsten bespreekbaar maken, of ruimte geven aan monsterfantasieën om angsten te bezweren, of informatieve boeken die helpen om enge situaties minder eng te vinden, die zijn de moeite van promoten waard. Kinderboekenschrijver Marcel van Driel heeft met het oog op de komende Kinderboekenweek hier een interessant artikel over geschreven in JSW september 2017.

Schoolbieb Op Orde heeft speciaal voor de Kinderboekenweek 2017 boeken geselecteerd die leerlingen verder helpen in plaats van bang maken. Kijk gauw welke pakketten wij voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw hebben samengesteld. Bij ieder pakket wordt leerkrachteninformatie meegestuurd.


Tags

griezelboeken, kinderboekenweek, leespakket, leesplezier, schoolbibliotheek


Interessante schoolecensie voor gebruik in de klas..

Klik om te tweeten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>