Lesideeën

In elk lesidee vindt u een samenvatting van het boek, de thema’s die in het verhaal aan bod komen en werkvormen die in het lesidee zijn uitgewerkt. Leeskracht-pictogrammen verwijzen naar de werkvormen die in het lesidee uitgebreid staan beschreven. Om het u makkelijk te maken heeft Schoolbieb Op Orde 10 verschillende pictogrammen ontwikkeld die aangeven wat u met een boek kunt doen. Deze pictogrammen zijn als sticker verkrijgbaar. Klik hier om ze te bekijken en te bestellen. In elk lesidee staat duidelijk welke pictogrammen bij het boek passen. Die kunt u dan achterop het boek, of in de omslag plakken. Zo weet u met het boek in de hand in één oogopslag wat u aan het boek heeft.

Er is zoveel mogelijk geprobeerd ideeën aan te dragen die in meerdere groepen gebruikt kunnen worden, van kleuters tot en met de bovenbouw.  Het boek Vijver vol inkt van A.M.G. Schmidt is zelfs geschikt voor alle groepen en zit om die reden in elk pakket. Hierin vindt u diverse versjes van Dikkertje Dap tot de Heks van Sirkonfleks. In iedere groep kunnen uw leerlingen met een vers aan de slag. Aan het einde van de basisschool zijn uw leerlingen bekend met al deze klassieke en tijdloze verzen. Ook leuk om in de Annie M.G. Schmidt-week (ieder jaar in mei)  een schoolbreed project van te maken!

boek met een kontje

De lesideeën zijn gemaakt op basis van grondige kennis van het boek en analyse van de bruikbaarheid op de basisschool. Er is rekening gehouden met thema’s die op de meeste basisscholen aan bod komen. In het pakket zitten tijdloze kinderboeken (klassiekers) èn actuele kinderboeken, die recent zijn uitgebracht.

De werkvormen die aan bod komen zijn: Interactief voorlezen, Thematisch Werken, Naspelen, Nadenken/filosoferen/praten over verhalen, Werken met gedichten, Doe-opdrachten, Verbinden met zaakvakken, Literaire competentie, Mondelinge en schriftelijke presentaties met o.a. aandacht voor woordenschat-ontwikkeling. De samenstelling van de pakketten wisselt in januari en juli van elk jaar. Zo blijft u verzekerd van frisse ideeën voor leuke leesprojecten.

Een speciale vermelding verdienen de boeken “met een kontje”, waarvan u hiernaast het pictogram ziet. Het gaat hier om boeken die zonder extra aandacht van u als leerkracht waarschijnlijk niet door de leerlingen gepakt of gekozen zullen worden. Die zult u een zetje moeten geven.

VOORDELEN VOOR DE LEERKRACHT

Met de lesideeën van Schoolbieb Op Orde kunt u op een leuke manier aan de slag met actuele boeken.

Het maakt het u als leerkracht ook gemakkelijk: het voorbereidende werk is al gedaan en staat overzichtelijk op een rijtje. Zelfs als u een boek zelf nog niet kent, kunt u er wel mee beginnen. Het verdient natuurlijk wel de voorkeur om het besproken boek eerst te lezen, maar dit is niet noodzakelijk.

U kunt samen met uw leerlingen met het lesidee in de hand ontdekken hoe leuk/spannend/interessant/actueel het boek is.

Het Resultaat: Meer Leesplezier voor uw Leerlingen!

PROEFLESIDEE

Liever eerst een indruk van wat zo’n lesidee inhoudt? Dan kun je via dit formulier een proeflesidee aanvragenJe hoeft alleen je voornaam en e-mailadres in te vullen.

In 2014 bestaat het proeflesidee vol met voorleestips: boeken die ook jongens stimuleren om niet af te haken met lezen. Zoals STOER boeken: een verhaal vol vaart uit de B.O.J.-serie. Of een klassieker die staat als een huis: Ronja de Roversdochter van Astrid Lindgren. Geef u op voor een proef-lesidee met uitgebreide voorleestips.

BESTELLEN

Klik hier als u een lespakket wil bestellen.

 

>