Leesbevordering in de prijzen!

Norma Meeuwissen

11 mei 2015

Het is weer voorjaar! En dan begint het niet alleen te kriebelen bij mensen die overgevoelig zijn voor pollen. Ook op het gebied van leesbevordering zijn er dan prikkelende berichten.

Bekroond
Bekroond

In kinderboekenland begint in het voorjaar de lange reeks van bekroningen. Bekroningen worden gebruikt om opvallende boeken in de schijnwerpers te zetten. Terecht of onterecht, het is natuurlijk wel een handig hulpmiddel bij leesbevordering! Want waar op tv, in de krant, op het schoolplein en in de bibliotheek gesproken wordt, daar zal toch wel iets bijzonders mee zijn.

Wat valt er zoal te winnen? De Theo Thijssen-prijs: een oeuvreprijs voor oorspronkelijke Nederlandse jeugdliteratuur, de Woutertje Pieterse Prijs: het beste oorspronkelijke Nederlandse literaire jeugdboek, de Boekenleeuw en Boekenpauw: Vlaamse prijs voor beste auteur en illustrator, te vergelijken met Gouden Griffel en Gouden Palet in Nederland, de Kinderjury-prijs, de Vlaamse Kinder- en Jeugdjuryprijs, de Thea Beckmanprijs: het beste historische jeugdboek van het afgelopen jaar, enzovoorts enzovoorts.

Hoe kunnen deze prijzen u als leerkracht op de basisschool een handje helpen bij leesbevordering? Op verschillende manieren: 1. het geeft een aanleiding voor een boekenpraatje. De ervaring leert dat als er meer over boeken gesproken wordt, er ook meer worden gelezen. 2. het bevordert het nadenken over wat een goed boek is en voor wie dat een goed boek is. 3. boeken of auteurs/illustratoren die ècht van belang zijn, worden meer dan één keer bekroond. Dat zijn dus boeken of personen die u als leerkracht in de gaten gaat houden! Zo zit de schrijfster Anna Woltz al enkele jaren in de lift. In 2012 ontving ze de Thea Beckman prijs voor het Tweede Wereldoorlog-boek “Ik kan nog steeds niet vliegen”. Haar boeken worden steeds beter. En ziedaar: afgelopen weekend ontving zij, na de Vlag en Wimpel 2014, ook haar welverdiende Prijs van de Vlaamse Jeugdjury in de categorie 10-12 jaar voor het boek “Mijn bijzonder rare week met Tess”. Ik durf te wedden dat er nog meer prijzen volgen. De nominatie van de Woutertje Pieterse Prijs 2015 kwam in ieder geval niet uit de lucht vallen….


Tags

basisonderwijs, kinderboeken, kinderjury, leesbevordering, literair, literaire prijzen, literatuur


Interessante schoolecensie voor gebruik in de klas..

Klik om te tweeten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>