Kinderboekenweek 2013

Norma Meeuwissen

17 september 2013

Klaar voor de Start - Kinderen voor KinderenHet aftellen kan beginnen. De scholen waar ik de afgelopen weken ben geweest, hebben ontzettend leuke plannen gemaakt voor de Kinderboekenweek dit jaar. Van sponsorloop tot theaterstuk in sportkleding. Het thema Sport en Spel ligt goed op de basisschool en is nog eens gezond ook!

Ik heb het Kinderboekenweekgeschenk al gelezen en het is Harmen van Straaten gelukt: een spannend, verdrietig en grappig boek schrijven voor alle kinderen die al kunnen lezen.

Kinderboekenweekgeschenk

(Super) Jan is plotseling alleen – zijn ouders zijn vermist –  en het ministerie van Alleenstaande en In De Steek Gelaten Kinderen ontfermt zich over hem. Daardoor komt hij op een nare kostschool terecht. Daar broeit iets, maar wat? Ondertussen weet niemand of Jan’s ouders ooit nog terugkomen, maar de lezer weet meer….

Er gebeurt veel in het boek, waardoor het lekker snel leest. Het verhaal is fantasierijk, avontuurlijk, en ook nog grappig. De vele tekeningen die Harmen er zelf bijmaakte, dragen daar ook een steentje toe bij. In het Jaar van het Voorlezen wordt dit boek natuurlijk ook voorgelezen. Door de overzichtelijke indeling in 25 korte hoofdstukken is dit kinderspel. Leuk om in groepjes te doen: oudere leerlingen aan jongere leerlingen bijvoorbeeld. Er is dit jaar voor het eerst ook een hoorspel van het boek gemaakt, dat te downloaden is bij de online aankoop van een luisterboek.

Nog iets nieuws: De CPNB wil het dit jaar extra gemakkelijk maken om boeken te vinden in het thema van de Kinderboekenweek. Om leerkrachten en leerlingen te helpen aan een boek dat echt bij hun beleving past, is er de Kinderboekentipper! De Kinderboekentipper selecteert met behulp van een paar eenvoudige vragen uit 350 thematitels díe boeken die bij jouw leerling passen. Leerlingen kunnen de vragen ook zelf beantwoorden. Probeer het maar eens…

In 2014 is het voor de zestigste keer (!) Kinderboekenweek. Het thema is dan ook: FEEST! Harm de Jonge en Martijn van der Linden maken samen het Kinderboekenweekgeschenk. Dat wordt vast bijzonder. Kijk maar eens naar het boek Jonas en de Visjes van Kees Poon die zij dit jaar al samen hebben gemaakt. Dat belooft wat…..

 


Tags


Interessante schoolecensie voor gebruik in de klas..

Klik om te tweeten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>