Kinderboekenschrijversflashmob

Norma Meeuwissen

22 april 2013

Op het moment dat dit bericht op mijn website wordt gepubliceerd, vindt in Maastricht de eerste en grootste kinderboekenschrijversflashmob ter wereld plaats. Wel 40 kinderboekenschrijvers en -illustratoren hebben zicht hiervoor verzameld bij de Kinderboekwinkel van Hanneke Koene, de Boekenwurm. In de aanloop naar deze actie om aandacht te vragen voor de unieke specialiteit van kinderboekwinkels, zijn er zinnige èn verdrietige blogs geschreven. Twee daarvan noem ik hier: De markt, dat zijn wij en de noodkreet van Hanneke Koene zelf.


Tijdens mijn werk op scholen merk ik het steeds weer: kinderen vinden niet vanzelf een leuk boek. En meestal kiezen ze al helemaal niet voor iets dat ze niet kennen.

Wie beschikt over de kennis en de ervaring en het zesde zintuig om kinderen daar bij te helpen? In ieder geval niet de zoekmachines van Bol.com of andere online-boekwinkels. Niet ieder boek is gemaakt voor elk kind, en niet ieder kind is geschikt voor elk boek. Medewerkers van kinderboekwinkels zijn specialisten op dit gebied. Ze leggen graag de verschillen uit tussen vergelijkbare auteurs of boeken en kunnen emotionele en sociale argumenten om voor een boek te kiezen mee laten wegen in hun advies. En die service krijg je er helemaal gratis bij, want in Nederland zijn boeken zowel in de winkel als online door de vaste boekenprijs even duur. Het zou dan ook zonde zijn als deze kinderboekwinkels door gebrek aan klandizie zouden verdwijnen.

Ook leerkrachten hebben veel aan de deskundigheid van kinderboekverkopers. Ze moeten alle kinderen aan het lezen zien te krijgen en lopen hier altijd wel een keer in vast. Dan is het fijn om rustig in allerlei boeken te kunnen bladeren en met hulp van de kinderboekwinkel-medewerker een verantwoorde keuze voor lastige lezertjes te kunnen maken. Het aanbod is gevarieerd en ruim genoeg.

 


Tags


Interessante schoolecensie voor gebruik in de klas..

Klik om te tweeten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>