Je bent zo jong als je je voelt

Norma Meeuwissen

12 augustus 2016

KBW daviesZo langzamerhand gaan basisscholen in Nederland zich weer klaarmaken voor het nieuwe schooljaar.

Eén van de eerste activiteiten in het schooljaar is het vormen van een team dat de Kinderboekenweek gaat organiseren. De leerkrachten – soms bijgestaan door ondersteunende ouders uit de schoolbibliotheek – buigen zich over het thema van de Kinderboekenweek en verzinnen spetterende activiteiten om boeken en lezen in de schijnwerpers te zetten.  En de tijd gaat altijd snel: 5-16 oktober is het alweer zover.

Het motto is dit jaar “Voor altijd jong”, en richt zich op boeken met en over opa’s en oma’s. Wat opvalt, is dat opa’s en oma’s in boeken altijd zo oud zijn. Terwijl er genoeg leerlingen rondlopen met grootouders die net zo oud zijn als de leerkracht! Volgens één leerkracht betekent het motto “Voor altijd jong” dan ook meer dat we het kind in onszelf levend houden en mentaal niet vergrijzen.

Toch kom je er daar niet mee. Wie ouder wordt, kan ziek worden of dement. En kinderen zijn niet blind, ze zien het gebeuren of maken het zelf mee. Het is dan ook niet vreemd, dat zieke grootouders, dementeren en doodgaan thema’s zijn die in kinderboeken voorkomen. Al vind ik die zelf minder “gezellig” als het om een feestje als de Kinderboekenweek gaat.

Schoolbieb Op Orde heeft goed gekeken naar een partij leuke boeken, die zeker bij het thema van 2016 passen maar daarna ook nog leerlingen zal aanspreken. Kijk gauw in de webshop en maak een keuze!


Tags


Interessante schoolecensie voor gebruik in de klas..

Klik om te tweeten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>