Educat Weet U Dat?

Norma Meeuwissen

8 november 2013

Veel scholen hebben in de Kinderboekenweek hun schoolbibliotheek uitgebreid. Mooie nieuwe boeken zijn inmiddels ingevoerd in het uitleensysteem en van stickertje voorzien op de plank gezet. Klaar-is-Kees!

Schoolbibliotheek

Op dat moment realiseert de school zich dat er het een en ander gaat veranderen. Tot nu toe was Educat-B het meest bekende en gebruikte bibliotheeksysteem op de basisschool. Educat-B is een soort schoolversie van de systemen die Openbare Bibliotheken gebruiken en het gebruikt dezelfde database met gegevens als het niveau, het genre en het ISBN-nummer van een boek. Educat-B wordt na dit schooljaar niet langer ondersteund en er worden nu al geen licenties meer uitgegeven.

Hoe belangrijk is een digitaal beheersysteem voor de schoolbibliotheek? Dat hangt van verschillende factoren af, die voor elke school weer anders zijn. De ene school vindt het belangrijk dat leerlingen zelf kunnen uitlenen en innemen. Een digitaal systeem legt de gegevens nauwkeurig vast. Een andere school wil juistĀ niet dat leerlingen zelfstandig boeken halen en brengen, en investeren vooral in begeleiding door volwassenen (ouders of leerkrachten). Een digitaal systeem geeft deze begeleiders de benodigde kennis en gegevens om dat te kunnen doen. Zo heeft iedere school zijn eigen redenen voor het gebruik van een digitaal beheersysteem.

Ik heb gemerkt dat er naar allerlei creatieve oplossingen wordt gezocht om na Educat-B een of andere vorm van digitaal beheer te behouden. Als ervaren schoolbibliothecaris weet ik waar uw school op moet letten en welke gegevens u zeker nodig heeft. Bent u hier mee bezig? Laat het me weten


Tags


Interessante schoolecensie voor gebruik in de klas..

Klik om te tweeten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>