Digitaal beheer in het schooljaar 2014-2015

Norma Meeuwissen

31 maart 2014

Educat-B start niet meer op

Educat-B, in welke versie dan ook, start na 31 juli 2014 niet meer op. U kunt niets meer aan uw bestanden wijzigen of veiligstellen.

Wat nu?

Heeft u een digitale versie van uw bestanden, dan kunt u deze bewaren en ter conversie aanbieden aan een leverancier van een vervangend schoolbibliotheeksysteem, zoals Onlineklas Bibliotheek of Aura Junior.

Als u geen back-up heeft van uw bestanden, ook geen geprinte versie, dan zult u helemaal opnieuw moeten beginnen. Maar dit hoeft niet erg te zijn. Het is juist een goede aanleiding om eens goed naar het beheer van uw schoolbibliotheek te kijken.

Frisse start

boekenplank vóór sanering
Vóór

Als u toch moet overstappen, kijk dan eens kritisch met alle leerkrachten naar uw schoolbibliotheek. Ziet de collectie er bij-de-tijds uit? Wordt het meeste gebruikt, of staan er veel ongebruikte, kapotte of – erger nog – ongelezen boeken tussen? Waar ligt dat aan? Zijn die boeken onaantrekkelijk van ouderdom of worden ze gewoon niet gevonden in de enorme hoeveelheid boeken op de planken?

Welke plaats heeft de schoolbibliotheek bij het leesonderwijs op uw school? Wilt u de collectie alleen voor vrij lezen gebruiken, of ook inzetten bij andere vakken. U kunt dan denken aan Taal, vanzelfsprekend, maar ook Geschiedenis, Wereldoriëntatie en Techniek. Voor al die vakken kunt u goede, aanvullende materialen in de schoolbibliotheek zetten.

Geordende boekenkast
Na sanering

Zo maar een paar vragen waar een professionele schoolbibliothecaris naar kijkt als het beheer te wensen over laat. U heeft vast wel een idee hoe het met de schoolbibliotheek op uw school gesteld is. Het komt nog vaak voor dat er al jaren niet meer omgekeken is naar de boekenvoorraad, dat er ongemerkt allerlei “thuis”boeken als verstekelingen op de plank zijn gezet, dat niemand meer weet welke onderwerpen er wel zijn en welke niet.

Door uw schoolbibliotheek eens grondig te saneren, kunt u weer een frisse start maken. Voortaan staan alleen maar actuele materialen in uw schoolbieb, die aansluiten bij uw leerlingenpopulatie en passen bij het lesprogramma. Vraag hier de mogelijkheden aan.

Wennen aan een nieuw beheersysteem

Is de boekenkast weer fris en actueel en heeft de school het nieuwe beheersysteem geïnstalleerd, dan moeten de leerlingen, leerkrachten en meehelpende ouders nog wennen aan de nieuwe situatie. Schoolbieb Op Orde kan ook uw training verzorgen en groepslesjes geven aan groep 5 tot en met 8. Zo weet iedereen wat het nieuwe systeem kan en hoe de nieuwe schoolbibliotheek nóg beter gebruikt kan worden.

 


Tags


Interessante schoolecensie voor gebruik in de klas..

Klik om te tweeten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>