Down The Rabbit Hole

Norma Meeuwissen

29 juni 2015

Konijn met kaartspel-kleren die bericht gaat afkondigen

In een gesprek met de directeur van de basisschool waar ik als kind op gezeten heb, bleken we op precies dezelfde golflengte te zitten wat leesbevordering betreft. Het leuke was, dat het gesprek ook snel ging over “klassiekers” – jeugdboeken die al snel genoemd worden als het gaat om boeken die zijn blijven hangen. Hij vertrouwde me toe dat hij pas nog “Alleen op de wereld” had herlezen en wéér ontroerd was door het prachtige verhaal.

Het viel ons beide op dat de meeste leerkrachten positief zijn over klassiekers, maar er weinig mee doen. Lezen staat al onder druk, en dan wordt er toch net iets eerder gegrepen naar populaire of realistische verhalen, dan naar klassiekers die wat meer begeleiding van de leerkracht vergen. Zo jammer! Als zelfs een muziekfestival zijn inspiratie ontleent aan een klassiek jeugdboek dan moeten leerkrachten met “hazige spoed” klassiekers in de klas brengen…..

Het vakblad JSW besteedt deze maand (juni 2015) aandacht aan het klassieke kinderboek in de klas. Eén kenmerk van klassiekers is, volgens JSW, “dat kinderen die het boek lezen, het verhaal later willen doorgeven aan hun eigen kinderen”. Dat is een heel geschikt discussie-onderwerp voor in de bovenbouw. Hebben de leerlingen al enig idee welk boek ze graag willen doorgeven? Waarom willen ze dat? Welk gevoel riep het boek bij hen op waardoor het zo veel voor hen betekent?

In het artikel staat verder een interessante lijst klassieke boektitels, waaronder “Spinder”, van Simon van der Geest, nog maar net uit en op weg een klassieker te worden! Of wat dacht je van “Superguppie”– onverwoestbare poëzie over alledaagse dingen, door Edward van de Vendel en minstens zo klassiek geworden door de geweldige illustraties van Fleur van der Weel. Verder heeft de JSW de Leskist Alice in Wonderland van Schoolbieb Op Orde bekeken: “Voor alle groepen van de basisschool zitten er lessuggesties in. De opdrachten zijn afwisselend en goed doordacht. Voor de bovenbouw bevat de leskist een lesactiviteit met eenvoudige, Engelstalige boeken”. Zo, dan horen jullie het ook eens van een ander….

Kortom: Klassiekers horen óók in de klas. En het is nu wel heel gemakkelijk om daar iets leuks van te maken! Neem ook jouw leerlingen mee Down The Rabbit Hole…..


Tags

alice in wonderland, jeugdboek, kinderboek, klassiek kinderboek, klassieker, leesbevordering, leesproject, leskist, lessuggestie


Interessante schoolecensie voor gebruik in de klas..

Klik om te tweeten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>