Schoolbieb-in-de-praktijk

Praktische opleiding

Speciaal voor schoolbiebmedewerkers.
Duur: twee sessies in of na schooltijd

Goede leesbevordering begint bij goede begeleiding van leerlingen. De volwassen begeleider kan hun leesontwikkeling sturen. Als biebmedewerker moet je je daarvan bewust zijn.

Kinderen mogen lezen wat ze zelf kiezen, maar je wilt ook bijdragen aan hun literaire competentie. Je helpt ze zo om niet alleen belevend, maar ook verdiepend te lezen. Een vaardigheid die ze in hun verdere leven goed kunnen gebruiken.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • De leesontwikkeling van leerlingen op de basisschool
  • Kinderen aan het lezen krijgen en houden
  • Het aanbod van kinderboeken
  • Leerlingen leren een boek uit te kiezen dat bij hen past
  • Wat komt er kijken bij een goede schoolbibliotheek?
  • Beschrijven, beheren en saneren van de collectie

Na de training vindt er een afsluitend gesprek met de lees- of taalcoördinator plaats.

Deelnemers van deze training ontvangen na afloop een Certificaat.

Kosten: € 525. SBOO is CRKBO geregistreerd docent. Daarom betaalt u geen BTW over deze training.

 

Boekenspreekuur voor leerlingen

Heb je fysieke klachten, dan ga je naar je huisarts. Zij luistert naar de klachten en geeft advies of een recept waar je weer mee verder kunt.

Dat is de gedachte achter het Boekenspreekuur van Schoolbieb Op Orde. Door leerkrachten aangemelde leerlingen komen vertellen waar zij tegen aanlopen als zij vrij lezen of waarom ze er geen plezier aan beleven.

Op het Boekenspreekuur krijgen ze advies wat ze kunnen doen en een boek dat matcht met hun leesbelemmeringen. Er wordt gebruik gemaakt van de eigen boekencollectie van de school. Als de collectie niet toereikend is, wordt in overleg gebruik gemaakt van de Openbare Bibliotheek of nieuwe aanschaf.

Het Boekenspreekuur is unieke leesbevordering op maat voor de individuele leerling. Zeer geschikt in het kader van passend onderwijs. Doel van het spreekuur is dat er geen leerling meer jullie school verlaat zonder plezier aan lezen te hebben beleefd!

Het Boekenspreekuur is een voorziening voor jullie leerlingen op contractbasis. Minimale periode is één schooljaar. De duur van het spreekuur kan al vanaf 1,5 uur/maand. Vraag naar de voorwaarden.

Zojuist “Het boek van Beatrice” uitgelezen: wow! Heel erg mooi! Hartelijk dank voor de tip!

>