Creatieve kinderen

Norma Meeuwissen

18 augustus 2015

Raar, maar waar! Dat is het motto van de Kinderboekenweek 2015, die draait om natuur, wetenschap en techniek. Volgens de officiële website is op onderzoek uitgaan en te weten willen komen hoe de wereld in elkaar zit is een natuurlijke drijfveer van kinderen. Daarover schreef ik al in mijn vorige bericht. Dit keer wil ik in verband met het leuke motto “Raar maar waWG-Kunstar” graag de creatieve kant van kinderen voor het voetlicht brengen. Geef kinderen materialen en inspiratie (bijvoorbeeld door een mooi beeldend verhaal voor te lezen) en ze creëren met hoofd en handen de prachtigste dingen. Ook schrijfopdrachten na het (voor)lezen van boeken brengen de creativiteit van leerlingen naar boven. En natuurlijk tekenen uw leerlingen hun eigen illustraties erbij.

Eén van de interessantste kenmerken van kinderboeken zijn de illustraties. En wat een goede illustratoren zijn er in ons taalgebied! Mies van Hout, die het Prentenboek van de KBW 2015 maakt, is bekend van de prachtige prentenboeken Vrolijk, Vriendjes en Verrassing. Maar ook Sylvia Weve, van o.a. Aan de kant ik ben je oma niet en Doodgewoon, waarin ze samenwerkte met Bette Westera, maakt illustraties waar je het motto “raar maar waar” rustig op los kunt laten. Dat heeft WG Kunst in Amsterdam ook bedacht, dus organiseren zij de bijzondere tentoonstelling “Kunst en vliegwerk” met 50 werken van Sylvia Weve rondom de Kinderboekenweek.

De tekeningen van Sylvia Weve lijken simpel maar zijn uitermate ingewikkeld. Behalve lijnen en veel details gebruikt ze grote kleurvlakken. Haar grafische achtergrond is in haar werk duidelijk terug te vinden. Zo zie je als je goed kijkt de onderliggende kleurlagen. Ze experimenteert met stijlen en technieken. Haar werk is humoristisch en serieus tegelijk. Sylvia Weve tekent expressief, met veel vaart en beweging. Ze tekent met pen en Oost-Indische inkt, potlood, krijt en de laatste jaren vooral ook met de computer. Haar werk past heel goed bij het thema van de Kinderboekenweek 2015 en zal creatieve kinderen beslist aanspreken.


Tags

Bette Westera, creativiteit, kinderboekenweek, Mies van Hout, raar-maar-waar, Sylvia Weve, tentoonstelling


Interessante schoolecensie voor gebruik in de klas..

Klik om te tweeten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>