100-Lijst

100-lijst Schoolbieb Op Orde

100 titels waar uw leerlingen mee kennis zouden moeten maken

Leerkrachten kennen Schoolbieb Op Orde meestal van de 100-lijst. Deze lijst bestaat al meer dan 5 jaar en valt op door een evenwichtige en onafhankelijke boekkeuze.

Wat is de 100-Lijst?

De 100-lijst is een door deskundige leesbevorderaars samengestelde lijst met ca. 100 titels van boeken voor groep 3 tot en met 8. Het doel is een evenwichtige dwarsdoorsnede te geven van wat er op dit moment aan kinderboeken is en voor schoolgebruik geschikt is. Het is een lijst voor alle scholen, ongeacht signatuur, grootte of locatie. Er staan boeken op die stuk voor stuk de moeite waard zijn.

Wat maakt de 100-Lijst zo bijzonder?

De honderd titels van de lijst worden rond 1 januari van ieder jaar gecontroleerd op leverbaarheid. Daardoor is het niet het zoveelste lijstje met aanraders, maar boeken die er nú toe doen en ook nog eens direct op de plank gezet kunnen worden. Bij elk boek wordt gewogen of het een aanwinst voor uw school zal zijn. Op de 100-lijst vindt u naast een korte motivatie van de keus voor een titel ook aawijzingen voor gebruik op de basisschool.

De 100 titels bieden voor elke leerling wel een boek: beginnende lezers, trage lezers, boekenwurmen, dyslectische leerlingen, informatienerds, leeshaters of serie-lezers. Ook de boeksoorten zijn divers: series, graphic novel, poëzie, verhalende info, AVI-boekjes en nog veel meer.

Door de 100-lijst weet u zeker dat u uw leerlingen een breed aanbod geeft waar ze altijd iets kunnen vinden dat ze leuk vinden en dat bij hen past. En daar gaat het om bij leesbevordering: leerlingen met plezier laten lezen in een boek dat ze aankunnen.

Daar knapt elke schoolbibliotheek van op!

Wat zeggen leerkrachten over de 100-lijst?

boek met een kontje

100 boeken om een zetje te geven

Wat ik het meeste terughoor, is dat leerkrachten geen flauw idee hadden dat er zo’n verscheidenheid aan boeken voor hun leerlingen bestond. Sommige boektitels hadden ze wel verwacht op de 100-lijst, maar de meeste titels zijn volkomen nieuw voor ze.

Daar kun je twee dingen uit opmaken:

  1. de 100-lijst verfrist uw kennis van het aanbod aan kinderboeken, en
  2. er valt nog veel moois toe te voegen aan de gemiddelde schoolbibliotheek.

Hoe kom ik aan een exemplaar?

Dat is niet zo moeilijk: u kunt de 100-lijst in de webwinkel gratis downloaden. Klik hier