100-Lijst

 

100-lijst Schoolbieb Op Orde

100 titels waar uw leerlingen mee kennis zouden moeten maken

Op veel scholen lezen kinderen alleen de methode-boekjes of de boeken waar iedereen het over heeft. Dit kan beter.

Uit educatief oogpunt zou elke school het op zich moeten nemen om in ieder geval gerenommeerde schrijvers, illustratoren, dichters en bijzondere uitgaven aan hun leerlingen aan te bieden. Waarschijnlijk is dat voor de leerlingen de enige kans om ermee in aanraking te komen. Maar wel een belangrijke kans: het geeft ze echt wat mee voor de rest van hun leven. Maar wie zijn de schrijvers van dit moment en welke bijzondere uitgaven doen het goed op school?

Om scholen aan die relevante informatie te helpen, startte Schoolbieb Op Orde in 2012 met de 100-lijst. De lijst heeft een progressieve ontwikkeling gemaakt naar een gevarieerd, gedegen aanbod voor de leerlingen op de basisschool. Het zal u helpen een divers en evenwichtig aanbod voor uw leerlingen in de kast te zetten.

Er moet ruimte zijn voor de pareltjes onder de kinderboeken en voor de klassiekers die iedereen op de plank heeft staan. Maar we zochten ook de beste kinderboeken uit voor zwakke lezers, gemakslezers, hoogbegaafde lezers, beelddenkers en informatie-lezers.

In de eerste jaren waren er eigenlijk twee 100-lijsten: één algemene lijst en één lijst die was aangepast voor protestant-christelijk onderwijs. Daar zijn we van afgestapt. Er zijn genoeg boeken die voor beide vormen van onderwijs aanvaardbaar zijn èn aan onze eisen voldoen. Bij dit alles hielden we ook in de gaten dat de boeken geschikt moesten zijn voor gebruik op school, dus niet te kwetsbaar.

Daarnaast hielden wij het landelijke aanbod goed in de gaten. Welke schrijvers zijn in opkomst, welke schrijvers worden veel gelezen en waarom, welke series springen er uit. Bekroningen worden met interesse gevolgd, maar wij hebben de vrijheid genomen om daarin onze eigen afwegingen te maken. Een duidelijke doelgroep en goed taalgebruik scoren daarbij hoger dan populariteit of bekendheid.

logo boek-en-buro ede

 

Vlak voor het vrijgeven van de lijst wordt de leverbaarheid van de 100 geselecteerde titels gecontroleerd. Want er circuleren talloze lijsten van kinderboeken, maar er staat nooit bij of het boek nog verkrijgbaar is of niet.
In de regio Ede heeft Schoolbieb Op Orde een samenwerking met boekhandel Boek & Buro voor het leveren van de boeken die uw school naar aanleiding van de actuele 100-lijst nog mist.

Overige scholen in Nederland kunnen via de winkel.schoolbieboporde.nl boeken van de 100-lijst bestellen.

Andere voordelen van de 100-lijst zijn:

  • Titels worden voorzien van een motivatie, gericht op de leerkracht, type leerling of gebruik op school
  • Van nieuwe titels op de 100-lijst verschijnen speciale schoolrecensies: niet een uitgebreide samenvatting van de inhoud, maar een overzicht van wat u als leerkracht met het boek kuntLeeskracht-pictogrammen zijn een vast onderdeel van de schoolrecensies. U kunt dan in één oogopslag de lezersdoelgroep herkennen of aanbevolen werkvormen zien, zoals voorlezen of toneellezen.

De 100-lijst wordt ieder jaar als service gestuurd naar de relaties van Schoolbieb Op Orde. Wilt u ook op de maillist? Vul dan hier het aanvraagformulier in.